Veel mensen denken dat STABU en ZeeBoer concurrenten zijn. Op zich is dat begrijpelijk, omdat Stichting Ketenstandaard, de organisatie die de STABU-standaard beheert, twee focusgebieden heeft.

De core business van Ketenstandaard is de promotie, verbetering en instandhouding van standaarden als STABU2, ETIM en DICO. Net als andere bouwpartners, maakt ZeeBoer gebruik van deze standaarden. Het bestaansrecht van Ketenstandaard en STABU is daarmee wat onsbetreft evident. 

Ketenstandaard adviseert echter ook fabrikanten op gebied van specificeren. Iets wat ze met ZeeBoer en andere commerciële partijen gemeen heeft. Fabrikanten hebben te maken met vele standaarden, die ieder een financiële bijdrage en inspanning vragen. Ook partijen zonder winstoogmerk hebben immers een verdienmodel. Hoewel Ketenstandaard zich dus zowel als hoeder van de STABU-standaard als exploitant ervan gedraagt, denk ZeeBoer dat fabrikanten voldoende keuzes kunnen maken bij het verspreiden van hun productdata.

Als u meer wilt weten over de verschillende belangen, standaarden en partijen in de bouw, dan leggen wij u graag vrijblijvend onze visie uit! Maak snel een afspraak met ons.

Een FPS of Fabrikanten Product Specificatie is interessant voor bouwleveranciers. Een FPS is een stukje productinformatie dat opgenomen kan worden in een besteksomschrijving. Fabrikanten willen graag in het bestek komen en bestekdeskundigen zoeken ondersteuning van de fabrikant. U heeft als fabrikant verschillende mogelijkheden.

Fabrikanten kunnen nog steeds een plekje in de STABU2-catalogus kopen bij Ketenstandaard. Niets moet, maar met een FPS heb je wel een soort "advertentie" in de catalogus. Wanneer de bestekschrijver de FPS-knop aanzet krijgt hij de lijst te zien. Veel fabrikanten onderhouden hun informatie echter niet, waardoor veel FPS'en al jaren oud zijn. Daarnaast zien voorschrijvers door de bomen het bos niet meer. Dat maakt dat FPS'en volgens ZeeBoer niet meer aansluiten bij de huidige tijd.

Specificaties via ZeeBoer
ZeeBoer kan u ondersteunen bij het maken van losse productspecificatie. U kunt deze dan als FPS (laten) toevoegen. Wij adviseren echter een adviestool te maken, waarbij de voorschrijver geholpen wordt bij het maken van een goede keuze. Ook een combinatie van een FPS en een bestekservice is interessant. Voordeel: betere ondersteuning. Nadeel: eenmalige investering en onderhoudskosten.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

ZeeBoer is mede-initiatiefnemer van Open Specificaties Formaat (OSF). OSF is een bestandsformaat voor specificaties. Denk aan productspecificaties, bestekken en projectbestekken. Onafhankelijk van de gebruikte classificatie.

Voorheen werd een STABU-specificatie in SUF-formaat opgeslagen. Tegenwoordig STABU gebruikt OSF voor haar catalogus en updates. Daarnaast heeft KOMO een bibliotheek gemaakt op basis van OSF en gebruikt ZeeBoer zelf uiteraard ook OSF voor haar bestekteksten.

Ziet u door de vele afkortingen en standaarden in het bouwlandschap ook door de bomen het bos niet meer? U bent echt niet de enige leverancier in de bouw. In deze kennisbank informeren wij u over verschillende van deze begrippen. Uiteraard bent u daarnaast van harte welkom voor aanvullende informatie, desgewenst toegespitst op uw eigen organisatie.

Contact met ons

Efficiënt beheren en delen van productdata.

Jouw productdata beter gevonden.

Alle productinformatie beheren vanuit één platform.

Inspelen op digitale bouwstandaarden.

Alle informatie op één plek beschikbaar.

Peter Veldhuizen

Directeur
peter.veldhuizen@zeeboer.nl

Antoon Siebert

Partner / projectleider
antoon.siebert@zeeboer.nl

Maarten Hopman

Projectleider
maarten.hopman@zeeboer.nl

Jeroen Houdé

Frontend developer
jeroen.houde@zeeboer.nl

Zsolt Kiss

Backend developer
zsolt.kiss@zeeboer.nl

Mariska van ’t Veer

Administratie
mariska.vantveer@zeeboer.nl

Arnout Nijhuis

Adviseur productinformatie
arnout.nijhuis@zeeboer.nl