Volgens Europese wetgeving mogen overheden zich niet zomaar verbinden aan een bepaalde leverancier. Bij publieke werken is neutraal voorschrijven meestal verplicht. Maar, er zijn uitzonderingen op deze regel. Ook CROW publiceerde dit al eens. 

  • Jouw product onderscheidt zich esthetisch van andere producten
  • Het gevraagde systeem moet aansluiten bij een eerder toegepaste oplossing
  • Het vermelden van een fabrikantnaam is noodzakelijk vanwege levertijd en logistiek

Als fabrikant kun je dus op basis van bovenstaande uitzondering wel degelijk genoemd worden in bestek. Bestekschrijvers zitten over het algemeen wel te wachten op goede ondersteuning bij het samenstellen van een goede bouwoplossing. Overigens gelden de Europese regels alleen bij openbare werken. In een privaatrechtelijke overeenkomst hoeft de opdrachtgever zich hier niet aan te houden.

In de keuzetools en bestekservices die ZeeBoer voor haar klanten maakt, staat standaard de naam van de fabrikant vermeld. De bestekschrijver beslist uiteraard of hij de naam opneemt in zijn bestek. Let wel: ook als je naam niet in bestek staat kun je je onderscheiden in de markt. Ook voor neutrale bestekspecificaties kan ZeeBoer fabrikanten van dienst zijn.

Klik hier voor meer informatie over het maken van bestekteksten of maak direct een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Fabrikanten kunnen dankzij Utopis® Platform van ZeeBoer hun DoP of CE-verklaring eenvoudig beheren. Een Declaration of Performance, ook wel DoP of CE-verklaring genoemd, is een verklaring van de fabrikant over de prestaties van een product. De producent moet iets zeggen over de essentiële productkenmerken.

Voor sommige producten zijn weinig of zelf helemaal geen kenmerken vastgelegd door Europa. Voor sommige branches echter, is het bijhouden van een DoP veel werk. Hier veranderen de kenmerken vaak of zijn er gewoon veel zaken die je van een product moet vastleggen. Op dat moment is het interessant om vanuit een centrale database te gaan beheren. Zeker wanneer je al een database met productkenmerken bijhoudt ten behoeve van bestekservices, website of documentatie. Op deze manier wordt het beheren van DoP's eenvoudiger, sneller, goedkoper en foutloos.

De Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen borgt de relatie tussen projectontwikkelaar, bouwconsument en aannemer. Hiermee wordt de positie van de particuliere en de zakelijke bouwconsument versterkt. Door de toenemende complexiteit in de bouw is herziening van het huidige stelsel van kwaliteitsborging noodzakelijk.

In de wet wordt de aannemer verantwoordelijk voor het eindresultaat dat hij oplevert. Leveranciers van bouwmaterialen zijn als belangrijke kennispartner van het bouwproces nauw betrokken bij een goede oplevering van een bouwproject.

Door uw oplossing, de benodigde materialen en de verwerking daarvan goed te documenteren en te verspreiden, speelt u in op de wet.

Inspelen op digitale bouwstandaarden.

Jouw productdata beter gevonden.

Efficiënt beheren en delen van productdata.

Alle informatie op één plek beschikbaar.

Alle productinformatie beheren vanuit één platform.

Peter Veldhuizen

Directeur
peter.veldhuizen@zeeboer.nl

Antoon Siebert

Partner / projectleider
antoon.siebert@zeeboer.nl

Maarten Hopman

Projectleider
maarten.hopman@zeeboer.nl

Jeroen Houdé

Frontend developer
jeroen.houde@zeeboer.nl

Bernd Kurtze

Backend developer
bernd.kurtze@zeeboer.nl

Zsolt Kiss

Backend developer
zsolt.kiss@zeeboer.nl

Mariska van ’t Veer

Administratie
mariska.vantveer@zeeboer.nl

Arnout Nijhuis

Adviseur productinformatie
arnout.nijhuis@zeeboer.nl