Volgens Europese wetgeving mogen overheden zich niet zomaar verbinden aan een bepaalde leverancier. Bij publieke werken is neutraal voorschrijven meestal verplicht. Maar, er zijn uitzonderingen op deze regel. Ook CROW publiceerde dit al eens. 

  • Jouw product onderscheidt zich esthetisch van andere producten
  • Het gevraagde systeem moet aansluiten bij een eerder toegepaste oplossing
  • Het vermelden van een fabrikantnaam is noodzakelijk vanwege levertijd en logistiek

Als fabrikant kun je dus op basis van bovenstaande uitzondering wel degelijk genoemd worden in bestek. Bestekschrijvers zitten over het algemeen wel te wachten op goede ondersteuning bij het samenstellen van een goede bouwoplossing. Overigens gelden de Europese regels alleen bij openbare werken. In een privaatrechtelijke overeenkomst hoeft de opdrachtgever zich hier niet aan te houden.

In de keuzetools en bestekservices die ZeeBoer voor haar klanten maakt, staat standaard de naam van de fabrikant vermeld. De bestekschrijver beslist uiteraard of hij de naam opneemt in zijn bestek. Let wel: ook als je naam niet in bestek staat kun je je onderscheiden in de markt. Ook voor neutrale bestekspecificaties kan ZeeBoer fabrikanten van dienst zijn.

Klik hier voor meer informatie over het maken van bestekteksten of maak direct een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

NL/SfB is de Nederlandse variant van SfB. Ja, SfB is een oude classificatiemethode. De Building Smart Data Dictionarry (BSDD) die in BIM gebruikt wordt is echter gebaseerd op SfB. Daarmee is de classificatie weer helemaal hip. ZeeBoer vertaalt uw oplossingen graag voor een goede aansluiting op BIM.

Zeker. Dat kan. Voor de Nederlandse markt zijn STABU en RAW nog steeds de gangbare besteksformaten. Net als GAEB en C3A dit voor de Duitse en Belgische markt zijn. BIM en vrije aanbestedingsvormen zijn meer en meer in opkomst. Je ziet dus steeds vaker neutrale specificaties of NL/SfB voorbij komen. Door productinformatie generiek op te slaan, kun je eenvoudig schakelen tussen de verschillende behoeften. ZeeBoer volgt de ontwikkelingen op dit gebied op de voet. Zo kunnen wij fabrikanten van bouwproducten goed blijven bedienen.

Veel fabrikanten richten een BIM-bibliotheek in. Het lijkt interessant om van al uw producten een 3D-model aan te bieden. Zitten modelleurs daar echter wel op te wachten? ZeeBoer denkt van niet. Immers, uw product komt pas in het BIM-model te staan als er al geruime tijd een ontwerp is. Worden de bestaande elementen in het model dan door uw BIM-elementje vervangen? Nee.

De oplossing? Bied goede meta-data aan die het BIM-model verrijkt. Daarmee maakt u ontwerpers, modelleurs en ook de aannemer blij.

Meer weten? Neem contact met ZeeBoer. Vrijblijvend uiteraard.

Ziet u door de vele afkortingen en standaarden in het bouwlandschap ook door de bomen het bos niet meer? U bent echt niet de enige leverancier in de bouw. In deze kennisbank informeren wij u over verschillende van deze begrippen. Uiteraard bent u daarnaast van harte welkom voor aanvullende informatie, desgewenst toegespitst op uw eigen organisatie.

Contact met ons

Een bestek vormt het contractdocument in de bouw. Hierin staan afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer geregeld. Hoewel de bouw meer en meer gebruik maakt van een BIM-model, is het contract document onmisbaar. De combinatie van een goede probleemstelling, een correcte productomschrijving en juiste weergave van de eisen aan het eindresultaat blijft dus noodzakelijk.

STABU is de onafhankelijke organisatie die bouwspecificaties standaardiseert en beheert. Om aan te sluiten bij het BIM-proces, werd Bouwbreed ooit ontwikkeld. Deze nieuwe systematiek werd echter onvoldoende geadopteerd door gebruikers en leveranciers.

Sinds 2018 is STABU, samen met o.a. ZeeBoer doende om een goede koppeling met het BIM-model te maken. Hierbij speelt NL/SfB een belangrijke rol.

In de bouw spelen losse producten een ondergeschikt rol. Het is de combinatie van producten en de juiste verwerking die een goede oplossing vormen. Fabrikanten zijn hierbij de belangrijkste kennisleverancier. ZeeBoer adviseert en begeleidt fabrikanten en bouwleveranciers bij het verspreiden en beheren van hun oplossingen.

Jouw productdata beter gevonden.

Alle productinformatie beheren vanuit één platform.

Inspelen op digitale bouwstandaarden.

Efficiënt beheren en delen van productdata.

Alle informatie op één plek beschikbaar.

Peter Veldhuizen

Directeur
peter.veldhuizen@zeeboer.nl

Antoon Siebert

Partner / projectleider
antoon.siebert@zeeboer.nl

Maarten Hopman

Projectleider
maarten.hopman@zeeboer.nl

Jeroen Houdé

Frontend developer
jeroen.houde@zeeboer.nl

Bernd Kurtze

Backend developer
bernd.kurtze@zeeboer.nl

Zsolt Kiss

Backend developer
zsolt.kiss@zeeboer.nl

Mariska van ’t Veer

Administratie
mariska.vantveer@zeeboer.nl

Arnout Nijhuis

Adviseur productinformatie
arnout.nijhuis@zeeboer.nl