STABU en RAW zijn contractvormen voor de bouw. STABU en RAW zijn beide een besteksystematiek. STABU is een standaard die speciaal voor de woningenbouw en B&U wordt gebruikt. RAW is een standaard voor de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Het vastleggen van afspraken is belangrijk. Ook in een BIM-proces. STABU en RAW worden meer en meer gecombineerd met BIM.

De fabrikant geldt als kennispartner voor de bouw. Het is voor leveranciers interessant om oplossingen uit te werken voor opname in STABU of RAW. ZeeBoer kan hier bij ondersteunen. Wil je meer weten? Vraag onze gratis whitepaper aan.

Centralisatie in een PIM voorkomt fouten en versnippering, en maakt snelle output mogelijk naar tools, brochures, websites en bestekservices. Minder fouten = meer klanttevredenheid = hoger rendement.
Via Utopis PIM kun je eenvoudig een koppeling maken met je website of webshop. Productdata, afbeeldingen, kenmerken en documenten worden automatisch gesynchroniseerd vanuit één centrale bron. Dit voorkomt fouten, scheelt handwerk en zorgt ervoor dat je website altijd actueel is. De koppeling kan via API, XML of een CMS-plugin.
Binnen Utopis kun je productinformatie beheren in meerdere talen en formats. Denk aan vertalingen, lokale eenheden, classificaties zoals ETIM International, en export naar internationale platforms. Zo kun je jouw producten eenvoudig geschikt maken voor gebruik in andere landen en markten.

Utopis kan worden gekoppeld met vrijwel elk ERP-systeem, zoals Exact, SAP, Microsoft Dynamics of branchegerichte pakketten.

De koppeling zorgt ervoor dat productgegevens zoals artikelnummers, prijzen, voorraden of technische kenmerken automatisch worden gesynchroniseerd met Utopis. Dit voorkomt dubbel werk en foutgevoelige handmatige invoer. De koppeling gebeurt meestal via API, webservices of data-imports (XML, CSV).

ZeeBoer begeleidt dit traject en stemt het af op jouw systeem en wensen.

Marketeer Joyce kan via Utopis eenvoudig actuele productdata gebruiken voor folders, mailings en website-updates – zonder afhankelijk te zijn van haar productmanager Joost.
Door gebruik te maken van SEO-geoptimaliseerde productomschrijvingen, gestructureerde data (zoals ETIM) en koppelingen met platforms zoals IB or 2BA. Tools zoals Utopis helpen hiermee.
Met Utopis kun je productdata automatisch exporteren naar externe standaarden zoals IB (voor bouwhandelaars) en 2BA (voor installateurhandelaar). Dit voorkomt dubbel werk.
Door je productdata centraal te beheren in Utopis, zorg je dat alle uitingen — van website en brochure tot bestekservice en datasheet — gebruikmaken van dezelfde, actuele bron. Dit voorkomt fouten en inconsistenties, en versterkt je merk.

Marketing automation is een verzamelnaam voor digitale tools die het verkopen van uw oplossingen makkelijker maken. Voorbeelden van marketing automation zijn een slim programma om klanten te emailen. Hierbij wordt het interne marketingproces geautomatiseerd. Je kunt echter ook de acquisitie of het adviestraject digitaliseren. Denk aan een keuzeconfigurator, een slimme rekentool, digitale catalogus of BIM-specificatietool.

Om de vraag te beantwoorden: ja. Speciaal voor de bouw is het automatiseren van marketing interessant. Marketing automation begin met een gecentraliseerd productinformatiesysteem of PIM. Utopis® Platform is een PIM dat speciaal voor de bouw is ontwikkeld.

Er bestaan verschillende soorten PIM-systemen. Sommige richten zich vooral op e-commerce (zoals het vullen van webshops), andere op productontwikkeling (bijvoorbeeld voor engineering workflows).

Utopis positioneert zich als een Advisory PIM: een productinformatieplatform dat productmanagement combineert met praktische tools voor de verkoop- en marketingafdeling. Met Utopis beheer je je data centraal én gebruik je diezelfde data direct in bestekservices, productselectoren, verwerkingsadviezen en brochures. Daarmee wordt je PIM niet alleen een interne database, maar ook een krachtig verkoopinstrument.

ZeeBoer ontwikkelde Utopis begin deze eeuw speciaal voor bouwfabrikanten als uniform toepassingsondersteunend productinformatiesysteem. Daarmee was het zijn tijd ver vooruit. Sindsdien volgens vele nieuwe features en versies. Nog steeds is Utopis als PIM uniek vanwege zijn bouwspecifieke insteek: de toepassing van producten staat voorop. Klinkt simpel en dat is het met Utopis ook.



Door te analyseren hoe en waar je productinformatie wordt gebruikt (bijvoorbeeld via Utopis Insights), ontdek je welke producten populair zijn, waar gebruikers afhaken en waar verbetering mogelijk is. Zo stuur je gericht op conversie, gebruiksgemak en klantbehoeften.
Een PIM (zoals Utopis) is een centrale oplossing voor productinformatiebeheer, waarmee data beschikbaar wordt gesteld voor o.a. websites, brochures en bestekteksten. Een bestekservice is specifiek gericht op het genereren van bestekteksten voor voorschrijvers. Utopis combineert beide functies.
Een PIM (Product Information Management)-systeem is een softwaretool die wordt gebruikt om productinformatie te centraliseren, beheren en distribueren. Voor bouwleveranciers is een PIM van cruciaal belang om productdata efficiënt te beheren en consistent te delen met verschillende kanalen, zoals webshops, catalogi, offertes, en technische documentatie. Meer informatie over PIM-mogelijkheden.

PIM staat voor productinformatiemanagementsysteem. ZeeBoer helpt fabrikanten bij het maken van tools die een goede oplossing voor de bouw configureren. UP (Utopis PIM) vormt hiervoor de basis.



Binnen een systeemoplossing spelen producten een belangrijke rol. De productdata in UP is niet alleen interessant voor een goede bouwspecificatie. Ook documentatie, productbladen en DoP's maken gebruik van productinformatie uit UP.

Lees meer over Utopis PIM

Een API-koppeling maakt het mogelijk om productinformatie uit Utopis automatisch beschikbaar te maken in andere systemen, zoals websites, ERP of andere tools. Dat betekent minder dubbel werk, altijd actuele data en snellere verwerking van wijzigingen. Utopis biedt een flexibele REST-API die afgestemd kan worden op jouw situatie.

Inspelen op digitale bouwstandaarden.

Efficiënt beheren en delen van productdata.

Jouw productdata beter gevonden.

Alle productinformatie beheren vanuit één platform.

Alle informatie op één plek beschikbaar.

Peter Veldhuizen

Directeur
peter.veldhuizen@zeeboer.nl

Antoon Siebert

Partner / projectleider
antoon.siebert@zeeboer.nl

Maarten Hopman

Projectleider
maarten.hopman@zeeboer.nl

Jeroen Houdé

Frontend developer
jeroen.houde@zeeboer.nl

Zsolt Kiss

Backend developer
zsolt.kiss@zeeboer.nl

Mariska van ’t Veer

Administratie
mariska.vantveer@zeeboer.nl

Arnout Nijhuis

Adviseur productinformatie
arnout.nijhuis@zeeboer.nl