STABU en RAW zijn contractvormen voor de bouw. STABU en RAW zijn beide een besteksystematiek. STABU is een standaard die speciaal voor de woningenbouw en B&U wordt gebruikt. RAW is een standaard voor de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Het vastleggen van afspraken is belangrijk. Ook in een BIM-proces. STABU en RAW worden meer en meer gecombineerd met BIM.

De fabrikant geldt als kennispartner voor de bouw. Het is voor leveranciers interessant om oplossingen uit te werken voor opname in STABU of RAW. ZeeBoer kan hier bij ondersteunen. Wil je meer weten? Vraag onze gratis whitepaper aan.

Fabrikanten kunnen dankzij Utopis® Platform van ZeeBoer hun DoP of CE-verklaring eenvoudig beheren. Een Declaration of Performance, ook wel DoP of CE-verklaring genoemd, is een verklaring van de fabrikant over de prestaties van een product. De producent moet iets zeggen over de essentiële productkenmerken.

Voor sommige producten zijn weinig of zelf helemaal geen kenmerken vastgelegd door Europa. Voor sommige branches echter, is het bijhouden van een DoP veel werk. Hier veranderen de kenmerken vaak of zijn er gewoon veel zaken die je van een product moet vastleggen. Op dat moment is het interessant om vanuit een centrale database te gaan beheren. Zeker wanneer je al een database met productkenmerken bijhoudt ten behoeve van bestekservices, website of documentatie. Op deze manier wordt het beheren van DoP's eenvoudiger, sneller, goedkoper en foutloos.

De nieuwe Europese ESPR-wetgeving stelt strengere eisen aan duurzaamheid, herkomst en herbruikbaarheid van producten. Fabrikanten worden verplicht om een digitaal productpaspoort te leveren met transparante informatie over materialen, prestaties en milieu-impact. Met Utopis kun je deze data centraal beheren en automatisch publiceren in het juiste format. Bovendien kun je koppelen met duurzaamheidsdatabases en standaardstructuren zoals ETIM en Madaster. Zo ben je voorbereid op toekomstige eisen en laat je aan je klanten zien dat je duurzaam en transparant werkt.
Een productpaspoort bevat alle relevante info over een bouwproduct (technisch, duurzaam, herkomst). Het speelt een sleutelrol in circulariteit en wettelijke eisen zoals CSRD.
Door nu al te werken met productpaspoorten, LCA’s en gestandaardiseerde dataformaten. Utopis ondersteunt koppelingen met milieudatabases.

Ja, via het Utopis Platform kun je bij ieder product ook verwerkingsadviezen, montagetips of toepassingsinstructies toevoegen. Deze informatie kan automatisch getoond worden aan de gebruiker zodra hij of zij een specifiek product selecteert in de bestekservice of selector. Zo bied je extra ondersteuning aan voorschrijvers én verwerkers, zonder dat ze hoeven te zoeken. Het helpt fouten voorkomen en verhoogt het vertrouwen in je merk.

Daarnaast speelt deze informatie een steeds grotere rol bij wettelijke verplichtingen: zowel de Wkb (Wet kwaliteitsborging) als het aankomende digitale productpaspoort (DPP) vragen om duidelijke verwerkingseisen en praktijkinformatie. Door dit centraal aan te bieden, werk je efficiënter en voorkom je fouten op de bouwplaats.

De Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen borgt de relatie tussen projectontwikkelaar, bouwconsument en aannemer. Hiermee wordt de positie van de particuliere en de zakelijke bouwconsument versterkt. Door de toenemende complexiteit in de bouw is herziening van het huidige stelsel van kwaliteitsborging noodzakelijk.

In de wet wordt de aannemer verantwoordelijk voor het eindresultaat dat hij oplevert. Leveranciers van bouwmaterialen zijn als belangrijke kennispartner van het bouwproces nauw betrokken bij een goede oplevering van een bouwproject.

Door uw oplossing, de benodigde materialen en de verwerking daarvan goed te documenteren en te verspreiden, speelt u in op de wet.

Efficiënt beheren en delen van productdata.

Inspelen op digitale bouwstandaarden.

Jouw productdata beter gevonden.

Alle informatie op één plek beschikbaar.

Alle productinformatie beheren vanuit één platform.

Peter Veldhuizen

Directeur
peter.veldhuizen@zeeboer.nl

Antoon Siebert

Partner / projectleider
antoon.siebert@zeeboer.nl

Maarten Hopman

Projectleider
maarten.hopman@zeeboer.nl

Jeroen Houdé

Frontend developer
jeroen.houde@zeeboer.nl

Zsolt Kiss

Backend developer
zsolt.kiss@zeeboer.nl

Mariska van ’t Veer

Administratie
mariska.vantveer@zeeboer.nl

Arnout Nijhuis

Adviseur productinformatie
arnout.nijhuis@zeeboer.nl