STABU en RAW zijn contractvormen voor de bouw. STABU en RAW zijn beide een besteksystematiek. STABU is een standaard die speciaal voor de woningenbouw en B&U wordt gebruikt. RAW is een standaard voor de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Het vastleggen van afspraken is belangrijk. Ook in een BIM-proces. STABU en RAW worden meer en meer gecombineerd met BIM.

De fabrikant geldt als kennispartner voor de bouw. Het is voor leveranciers interessant om oplossingen uit te werken voor opname in STABU of RAW. ZeeBoer kan hier bij ondersteunen. Wil je meer weten? Vraag onze gratis whitepaper aan.

U heeft al bestekteksten of FPS-en? Hier volgt een korte checklist.

  1. Zijn uw teksten beschikbaar in het juiste STABU- of RAW-formaat?
  2. Zijn uw specificaties actueel?
  3. Zijn uw bestekteksten bestand tegen foute productcombinaties?
  4. Biedt u keuzeondersteuning bij het samenstellen van een tekst?
  5. Staat u vermeld op Bouwspex.nl?

Vragen? Neem contact met ZeeBoer. Vrijblijvend uiteraard.

GPC, ETIM en DICO zijn standaarden voor productdata in de bouw.

  • ETIM (ElektroTechnisch Informatie Model) is een Europese standaard voor technische classificatie van producten, veel gebruikt in de bouw en installatietechniek.
  • GPC (Global Product Classification) is een wereldwijde indeling voor productcategorieën, veel gebruikt in de doe-het-zelf en retails.
  • DICO (voorheen SALES) is de Nederlandse standaard voor elektronische communicatie in de bouw, bijvoorbeeld voor het uitwisselen van offertes, orders en productdata.

Als fabrikant helpt het toepassen van deze standaarden je om je productinformatie eenduidig te maken, te koppelen met platforms als IB en 2BA en naadloos te integreren in BIM- en ERP-processen. Utopis ondersteunt deze standaarden volledig.

Classificeren volgens ETIM? Gebruik maken van DICO? ZeeBoer ondersteunt fabrikanten in de bouw. Met Utopis PIM hebben wij de beschikking over een ETIM-tool waarmee u uw assortiment kunt classificeren. Wilt u dus productinformatie verspreiden richting de handel, dan biedt ZeeBoer hiervoor een goede oplossing.

 

Utopis PIM (UP) kan aansluiten op uw eigen productdata in ERP of PIM. Uiteraard kunt u dan ook gebruik maken van de andere mogelijkheden die UP biedt. Denk aan een bestekservice, up to date en on the fly productinformatie, een adviestool of kennisbank.

Meer weten? Neem contact met ons op.

NL/SfB is de Nederlandse variant van SfB. Ja, SfB is een oude classificatiemethode. De Building Smart Data Dictionarry (BSDD) die in BIM gebruikt wordt is echter gebaseerd op SfB. Daarmee is de classificatie weer helemaal hip. ZeeBoer vertaalt uw oplossingen graag voor een goede aansluiting op BIM.

Zeker. Dat kan. Voor de Nederlandse markt zijn STABU en RAW nog steeds de gangbare besteksformaten. Net als GAEB en C3A dit voor de Duitse en Belgische markt zijn. BIM en vrije aanbestedingsvormen zijn meer en meer in opkomst. Je ziet dus steeds vaker neutrale specificaties of NL/SfB voorbij komen. Door productinformatie generiek op te slaan, kun je eenvoudig schakelen tussen de verschillende behoeften. ZeeBoer volgt de ontwikkelingen op dit gebied op de voet. Zo kunnen wij fabrikanten van bouwproducten goed blijven bedienen.

Volgens Europese wetgeving mogen overheden zich niet zomaar verbinden aan een bepaalde leverancier. Bij publieke werken is neutraal voorschrijven meestal verplicht. Maar, er zijn uitzonderingen op deze regel. Ook CROW publiceerde dit al eens. 

  • Jouw product onderscheidt zich esthetisch van andere producten
  • Het gevraagde systeem moet aansluiten bij een eerder toegepaste oplossing
  • Het vermelden van een fabrikantnaam is noodzakelijk vanwege levertijd en logistiek

Als fabrikant kun je dus op basis van bovenstaande uitzondering wel degelijk genoemd worden in bestek. Bestekschrijvers zitten over het algemeen wel te wachten op goede ondersteuning bij het samenstellen van een goede bouwoplossing. Overigens gelden de Europese regels alleen bij openbare werken. In een privaatrechtelijke overeenkomst hoeft de opdrachtgever zich hier niet aan te houden.

In de keuzetools en bestekservices die ZeeBoer voor haar klanten maakt, staat standaard de naam van de fabrikant vermeld. De bestekschrijver beslist uiteraard of hij de naam opneemt in zijn bestek. Let wel: ook als je naam niet in bestek staat kun je je onderscheiden in de markt. Ook voor neutrale bestekspecificaties kan ZeeBoer fabrikanten van dienst zijn.

Klik hier voor meer informatie over het maken van bestekteksten of maak direct een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

ZeeBoer is mede-initiatiefnemer van Open Specificaties Formaat (OSF). OSF is een bestandsformaat voor specificaties. Denk aan productspecificaties, bestekken en projectbestekken. Onafhankelijk van de gebruikte classificatie.

Voorheen werd een STABU-specificatie in SUF-formaat opgeslagen. Tegenwoordig STABU gebruikt OSF voor haar catalogus en updates. Daarnaast heeft KOMO een bibliotheek gemaakt op basis van OSF en gebruikt ZeeBoer zelf uiteraard ook OSF voor haar bestekteksten.

ZeeBoer ondersteunt productspecificaties in GAEB, C3A en NBS. Wij adviseren onze klanten bij het maken van neutrale, generieke, productdata. Daarmee ondersteunen we dus iedere standaard. Naast de Nederlandse specificatiestandaarden NL/SfB, RAW en STABU2, zouden we dus ook bestekomschrijvingen kunnen maken in C3A (België), GAEB (Duitsland), ÖNORM (Oostenrijk) en NBS (Groot-Brittanië).

NBS is de afkorting van National Building Specification en kan gezien worden als de Britse tegenhanger van STABU2. ZeeBoer ondersteunt haar klanten bij het creeren van neutrale, generieke, productdata. Daarmee ondersteunen we dus iedere standaard. Naast de Nederlandse specificatiestandaarden NL/SfB, RAW en STABU2, zouden we dus ook bestekomschrijvingen kunnen maken in C3A (België), GAEB (Duitsland), ÖNORM (Oostenrijk).

Nederlandse Besteksystematiek
Al dan niet toevallig wordt de afkorting NBS wordt ook gebruikt door een "concurrent" van STABU. De Nederlandse Besteksystematiek is opgericht door twee oud-medewerkers van STABU en wil voorzien in een alternatief voor STABU2. NBS heeft inmiddels verschillende fabrikanten opgenomen in naar catalogus. Ook ZeeBoer kan inspelen op NBS. Heeft u voor uw marktgebied de indruk dat bestekken ook worden geschreven in NBS-formaat? Dan is een NBS-bestekservice interessant.

Ziet u door de vele afkortingen en standaarden in het bouwlandschap ook door de bomen het bos niet meer? U bent echt niet de enige leverancier in de bouw. In deze kennisbank informeren wij u over verschillende van deze begrippen. Uiteraard bent u daarnaast van harte welkom voor aanvullende informatie, desgewenst toegespitst op uw eigen organisatie.

Contact met ons

De Basis ILS is een landelijke standaard voor het uitwisselen van objectinformatie in BIM-projecten.

Als fabrikant betekent dit dat je productdata gestructureerd, eenduidig en in het juiste formaat moet aanleveren, zodat ontwerpers en uitvoerders je producten eenvoudig kunnen gebruiken in hun 3D-modellen. Met Utopis kun je deze data beheren, inclusief classificaties zoals ETIM. Dit verhoogt je kans op opname in BIM-bestanden en maakt je relevanter voor voorschrijvers en ketenpartners.

Een DoP (Declaration of Performance) is verplicht bij CE-gemarkeerde bouwproducten. Via Utopis kun je DoP’s centraal beheren en automatisch tonen op je website en bij productdownloads.

STABU en RAW zijn contractvormen voor de bouw. STABU en RAW zijn beide een besteksystematiek. STABU is een standaard die speciaal voor de woningenbouw en B&U wordt gebruikt. RAW is een standaard voor de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Het vastleggen van afspraken is belangrijk. Ook in een BIM-proces. STABU en RAW worden meer en meer gecombineerd met BIM.

De fabrikant geldt als kennispartner voor de bouw. Het is voor leveranciers interessant om oplossingen uit te werken voor opname in STABU of RAW. ZeeBoer kan hier bij ondersteunen. Wil je meer weten? Vraag onze gratis whitepaper aan.

STABU is de onafhankelijke organisatie die bouwspecificaties standaardiseert en beheert. Om aan te sluiten bij het BIM-proces, werd Bouwbreed ooit ontwikkeld. Deze nieuwe systematiek werd echter onvoldoende geadopteerd door gebruikers en leveranciers.

Sinds 2018 is STABU, samen met o.a. ZeeBoer doende om een goede koppeling met het BIM-model te maken. Hierbij speelt NL/SfB een belangrijke rol.

DSGO (Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving) zorgt voor veilige, gestandaardiseerde data-uitwisseling in de bouwketen. Voor fabrikanten betekent dit betere koppelingen met ketenpartners en toekomstbestendige integraties.

Inspelen op digitale bouwstandaarden.

Alle productinformatie beheren vanuit één platform.

Efficiënt beheren en delen van productdata.

Jouw productdata beter gevonden.

Alle informatie op één plek beschikbaar.

Peter Veldhuizen

Directeur
peter.veldhuizen@zeeboer.nl

Antoon Siebert

Partner / projectleider
antoon.siebert@zeeboer.nl

Maarten Hopman

Projectleider
maarten.hopman@zeeboer.nl

Jeroen Houdé

Frontend developer
jeroen.houde@zeeboer.nl

Zsolt Kiss

Backend developer
zsolt.kiss@zeeboer.nl

Mariska van ’t Veer

Administratie
mariska.vantveer@zeeboer.nl

Arnout Nijhuis

Adviseur productinformatie
arnout.nijhuis@zeeboer.nl