23-06-25

Op 26 juni is het internationale MSME Day. Een dag waarop de Verenigde Naties aandacht vragen voor de impact van micro-, kleine en middelgrote ondernemingen wereldwijd.

Ook wij bij ZeeBoer staan deze dag stil bij de rol van het mkb in het bouwen aan een inclusieve en duurzame economie. Want net als bij inclusieve financiering – een onderwerp waar koningin Máxima zich hard voor maakt – geldt ook in de bouw: zonder goed inzicht in je cijfers en data, geen groeimogelijkheden.

Bij ZeeBoer geloven we dat toegang tot kennis en digitale middelen net zo belangrijk is als toegang tot kapitaal. Ons Utopis PIM geeft fabrikanten in de bouwsector de regie over hun eigen productdata, net zoals een goed boekhoudpakket inzicht geeft in de financiële gezondheid van een onderneming.

Inclusieve financiering in de praktijk

Bij inclusieve financiering draait het om toegang tot financiële middelen voor iedereen. Het stelt kleine ondernemers in staat te investeren in hun bedrijf, hun omgeving en de samenleving als geheel. Iets vergelijkbaars zien we in de bouw: toegang tot betrouwbare, actuele productdata is essentieel voor MKB-fabrikanten om hun oplossingen te laten opnemen in bestekken, BIM-modellen en duurzaamheidsregisters.

Een PIM-systeem zoals Utopis stelt fabrikanten in staat om hun assortiment te structureren, beschikbaar te stellen én te koppelen aan standaarden zoals ETIM, STABU en DICO. Dat is niet alleen belangrijk voor marketing en verkoop, maar ook voor het maken van een digitaal productpaspoort – een cruciale schakel in de circulaire economie.

Mkb als motor van impact

Als ambassadeur van Oxfam Novib dragen wij bij aan ondernemersprojecten in ontwikkelingslanden. Met microkredieten, training en netwerken worden mensen lokaal in staat gesteld hun eigen bedrijf te starten. Dat past perfect bij de visie van MSME Day én bij onze eigen missie: bijdragen aan een eerlijkere en duurzamere samenleving.

Net als bij financiële inclusie draait het bij informatiebeheer om empowerment. Een MKB’er met grip op zijn productdata staat sterker in aanbestedingen, is aantrekkelijker voor ketenpartners én kan beter aantonen dat zijn producten duurzaam zijn.

Digitale tools als hefboom

Duurzaam bouwen begint met transparantie en samenwerking. Een goed ingericht PIM-systeem fungeert als single point of truth en maakt dataverbindingen met onder andere boekhoudpakketten, ERP- en CRM-systemen. Zo wordt informatie niet alleen centraal beheerd, maar ook gedeeld met de hele bouwketen: van voorschrijver tot verwerker.

Net als bij toegang tot krediet geldt ook hier: technologie is de sleutel tot vooruitgang.

Wil jij ook je datagrondslag versterken? Neem contact met ons op via afspraak.zeeboer.nl of vraag Arnout om een scan van jouw huidige informatiestromen.

Diensten

Utopis PIM

Inspelen op digitale bouwstandaarden.

Jouw productdata beter gevonden.

Efficiënt beheren en delen van productdata.

Alle informatie op één plek beschikbaar.

Alle productinformatie beheren vanuit één platform.

Peter Veldhuizen

Directeur
peter.veldhuizen@zeeboer.nl

Antoon Siebert

Partner / projectleider
antoon.siebert@zeeboer.nl

Maarten Hopman

Projectleider
maarten.hopman@zeeboer.nl

Jeroen Houdé

Frontend developer
jeroen.houde@zeeboer.nl

Zsolt Kiss

Backend developer
zsolt.kiss@zeeboer.nl

Mariska van ’t Veer

Administratie
mariska.vantveer@zeeboer.nl

Arnout Nijhuis

Adviseur productinformatie
arnout.nijhuis@zeeboer.nl

Wil jij ook vaker in bestek staan? Of minder fouten in je productdata? We laten je zien wat Utopis voor jou doet.