Standaarden en afkortingen in de bouw: HELP!

Ziet u door de vele afkortingen en standaarden in het bouwlandschap ook door de bomen het bos niet meer? U bent echt niet de enige leverancier in de bouw. In deze kennisbank informeren wij u over verschillende van deze begrippen. Uiteraard bent u daarnaast van harte welkom voor aanvullende informatie, desgewenst toegespitst op uw eigen organisatie. Neem gerust contact met ons op.

Moet ik mijn producten als 3D-model aanbieden

Veel fabrikanten richten een BIM-bibliotheek in. Het lijkt interessant om van al uw producten een 3D-model aan te bieden. Zitten modelleurs daar echter wel op te wachten? ZeeBoer denkt van niet. Immers, uw product komt pas in het BIM-model te staan als er al geruime tijd een ontwerp is. Worden de bestaande elementen in het model dan door uw BIM-elementje vervangen? Nee.

De oplossing? Bied goede meta-data aan die het BIM-model verrijkt. Daarmee maakt u ontwerpers, modelleurs en ook de aannemer blij.

Meer weten? Neem contact met ZeeBoer. Vrijblijvend uiteraard.

Is NL-SfB ouderwets of niet?

NL/SfB is de Nederlandse variant van SfB. Ja, SfB is een oude classificatiemethode. De Building Smart Data Dictionarry (BSDD) die in BIM gebruikt wordt is echter gebaseerd op SfB. Daarmee is de classificatie weer helemaal hip. ZeeBoer vertaalt uw oplossingen graag voor een goede aansluiting op BIM.

Kan ik bestekteksten koppelen aan BIM?

Zeker. Dat kan. Voor de Nederlandse markt zijn STABU en RAW nog steeds de gangbare besteksformaten. Net als GAEB en C3A dit voor de Duitse en Belgische markt zijn. BIM en vrije aanbestedingsvormen zijn meer en meer in opkomst. Je ziet dus steeds vaker neutrale specificaties of NL/SfB voorbij komen. Door productinformatie generiek op te slaan, kun je eenvoudig schakelen tussen de verschillende behoeften. ZeeBoer volgt de ontwikkelingen op dit gebied op de voet. Zo kunnen wij fabrikanten van bouwproducten goed blijven bedienen.